Het Volledige Kunstgebitproces Uitgelegd: Van Extractie tot Plaatsing

Je tanden zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van je lichaam, en het verliezen van je tanden kan een ingrijpende ervaring zijn. Dit heeft niet alleen invloed op je glimlach, maar ook op hoe je je voelt en hoe je jezelf ziet. Gelukkig bieden kunstgebitten een duurzame oplossing om je glimlach en mondfunctie te herstellen. Deze stap-voor-stap gids legt het volledige proces van een kunstgebit uit, van het eerste consult tot de plaatsing en de periodieke controles. Laten we erin duiken!

Wat is een volledig kunstgebit?

Een volledig kunstgebit is een prothetisch hulpmiddel dat wordt gemaakt van acryl, tandheelkundig porselein of keramiek. Het is een uitneembare prothese die een volledige boven- of onderkaak van ontbrekende tanden vervangt. Ze worden op maat gemaakt om perfect te passen bij de vorm van je mond en kunnen volledig of gedeeltelijk zijn, afhankelijk van de situatie.

Het kunstgebitproces

Hier volgt het volledige proces van een kunstgebit, stap voor stap:

1. Consult en onderzoek

De eerste stap in het proces is het maken van een afspraak met je tandarts om de behandeling te plannen. Tijdens dit eerste consult zal de tandarts je mond, je tandvlees en de rest van je gebit grondig onderzoeken.

Je bespreekt ook je tandheelkundige geschiedenis, inclusief eventuele eerdere behandelingen of zorgen die je hebt. Als er nog tandheelkundige behandelingen nodig zijn, moeten die eerst worden afgerond voordat je kunstgebitten kunnen worden gemaakt.

2. Start van de behandeling

Je tandtechnieker (CDT) stelt een behandelplan op voor je kunstgebit. Op basis van de bevindingen van je eerste consult en onderzoek, werkt je tandarts samen met de tandtechnieker om al je tandheelkundige kwesties in kaart te brengen.

Ze bespreken ook het type kunstgebit dat je nodig hebt, de gebruikte materialen en het ontwerp. Er wordt bekeken of er extracties of tandvleesbehandelingen nodig zijn en een inschatting gemaakt van de tijdlijn van het proces.

3. Afdrukken

Een tandtechnieker maakt een afdruk van je boven- of onderkaak met behulp van standaardafdruklepels. De tandarts kiest de juiste maat lepel en gebruikt gips om modellen van je mond te maken. Op basis van deze modellen worden de protheses gemaakt voor de volgende fasen van het proces.

4. Afdrukken met individuele lepels

In deze stap wordt een wasblok in je mond geplaatst om de juiste hoogte van de boven- en onderkaak te bepalen. De beet wordt gemeten om de optimale hoogte en pasvorm te bepalen voordat de tanden aan het wasblok worden toegevoegd. Dit zorgt voor de best mogelijke en nauwkeurige pasvorm.

5. Wasproef

Tijdens deze afspraak probeer je een wasmodel van je kunstgebit. Het doel is om te controleren of de tanden goed gepositioneerd zijn voor de beet en om je de mogelijkheid te geven om aanpassingen te maken aan het uiterlijk van het kunstgebit, zoals de kleur van de tanden, vlekken of andere kenmerken.

Deze afspraak is cruciaal, want zodra het kunstgebit definitief wordt gemaakt, kunnen er geen wijzigingen meer worden doorgevoerd. De tandarts moedigt altijd aan om 100% tevreden te zijn met zowel het uiterlijk als het gevoel van het kunstgebit voordat er verder wordt gegaan.

Als je tevreden bent met het kunstgebit in deze fase, kan de tandtechnieker het kunstgebit in de definitieve materialen verwerken.

6. Definitieve aanpassingen

Wanneer alles klaar is, zal de tandtechnieker het kunstgebit plaatsen en waar nodig de laatste aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat het op maat gemaakte kunstgebit perfect past en comfortabel aanvoelt.

Na deze fase volgen er nog een aantal afspraken met je tandarts voor het bijwerken, bijknippen en polijsten van het kunstgebit.

7. Regelmatige controles

Nazorg is belangrijk om te garanderen dat je kunstgebit niet loskomt en dat het comfortabel en stevig blijft zitten. Je tandarts zal regelmatig kleine aanpassingen maken om optimaal draagcomfort te behouden.

Bij de laatste controle zal de tandarts je mond controleren en eventuele pijnklachten verlichten. Hiervoor wordt gevraagd om het kunstgebit minstens drie dagen vóór de afspraak te dragen, zelfs als het pijnlijk is, om te identificeren waar het kunstgebit eventueel bijgeslepen moet worden.

Hoe lang duurt het kunstgebitproces?

Een gemiddeld kunstgebitproces duurt ongeveer 4 tot 6 weken van begin tot eind. Dit tijdsbestek omvat alles: het consult, het nemen van afdrukken, het maken van het kunstgebit en het uitvoeren van aanpassingen. De totale duur hangt af van de complexiteit van jouw situatie.


Krijg de zorg die je nodig hebt bij DentalZorg!

Tandverlies kan een grote impact hebben op dagelijkse activiteiten zoals eten en praten. Het herstellen van ontbrekende tanden is essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid op de lange termijn. Een effectieve oplossing is een kunstgebit, een uitneembaar hulpmiddel dat zowel de mondfunctie als de gezondheid herstelt.

Met deze gids over het volledige kunstgebitproces is het belangrijk om een tandarts te raadplegen om de verschillende soorten kunstgebitten te bespreken en te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw situatie. Als je vragen hebt over de kosten van een kunstgebit, helpen we je graag verder!

Recent Blogs
Wat is het Proces van Tandplaquedremmijn?

Wat is het Proces van Tandplaquedremmijn?

Heb je ooit een kleverige substantie op je tanden gevoeld na je gewone maaltijden? Je hebt misschien eerst je poetssessies gemist, maar na een tijdje begint die kleverige film zich op je tanden op te bouwen in een harde vorm. Het is normaal dat je tanden plaque produceren, maar wanneer je je plaque niet door […]

De Rol van Sedatie Anesthesie bij Tandheelkundige Ingrepen

De Rol van Sedatie Anesthesie bij Tandheelkundige Ingrepen

Uw tandheelkundige bezoeken kunnen eng zijn, vol emoties en nervositeit. Voor velen zorgt de gedachte aan boren, naalden en complexe procedures ervoor dat het bezoek aan de tandarts wordt uitgesteld. De moderne tandheelkunde heeft de patiëntervaring zo soepel mogelijk gemaakt. Of u nu gaat voor een implantaat of een langdurige behandeling, sedatie anesthesie bij tandheelkundige […]

Hoe u voor uw bovenkaak frame prothese moet zorgen

Hoe u voor uw bovenkaak frame prothese moet zorgen

Of u nu kunstgebitten of implantaten heeft, of zelfs uw natuurlijke tanden, ze hebben dagelijks schoonmaken nodig. Het onderhouden van uw bovenkaak frame prothese vereist toewijding, en wanneer u weet hoe u ervoor moet zorgen, kunt u vele jaren lang van uw eten genieten. Prothetische tanden, of het nu kunstgebitten, bruggen of implantaten zijn, spelen […]